Kirjat

Kirjoja johtamisesta ja työelämästä


Olen lukenut alkuvuoden aikana joitakin kirjoja johtamiseen sekä työelämään liittyen. Tässä hajanaisia ajatuksiani niistä:

📚 Johtajuuden ristiriidat – Miksi johtaja aina epäonnistuu ja miksei se ole ongelma (Alf Rehn)

Alf Rehnin kirja on ansiokas johtamisteos erityisesti siksi, että se alleviivaa koko käsitteen paradoksaalisuutta. Kirjan kantava ajatus on siinä, että kuka tahansa voi olla hyvä johtaja – ja toisaalta kuka tahansa voi olla myös todella surkea johtaja. Maailmassa on paljon asioita joihin voi itse vaikuttaa, mutta vielä enemmän sellaisia joihin ei voi. Tilanteet ovat erilaisia, ja ne muuttuvat aina ajan myötä, ja siksi on etukäteen mahdotonta tietää kuka menestyy johtajana ja kuka ei. Lopputulos on, että lopulta johtaja aina epäonnistuu tavalla tai toisella – ja se on ihan ok. Olennaista onkin se, mitä sen jälkeen tapahtuu. Ehdoton lukusuositus.

📚 Johtajuus. Kirkas suunta ja ihmisten voima (Matti Alahuhta)

En osaa sanoa miksi tämä kirja kolahti minuun jotenkin erityisen paljon, mutta jostain syystä kuitenkin rakastin sitä. Hyvä johtamisen perusteos kaikille johtamisesta ja johtajan arjesta kiinnostuneille. 👍

📚 Idiootit ympärilläni (Thomas Erikson)

Thomas Eriksonin paljon huomiota saanut idioottikirja vaikutti alkuun hyvältä, mutta hyvin pian samojen asioiden toistelu kävi puuduttavaksi, ja kirja jäikin lopulta puolivälin paikkeilla kesken. Idea on toki hyvä: näin opit tunnistamaan työkavereiden käyttäytymismalleja ja pystyt viestimään heille siten, kuin heille ominaista on. Harmillisesti kirja kuitenkaan ei huomioi minkäänlaisia harmaan sävyjä maailmassa, ja yksioikoisuus tuntuu enimmäkseen naiivilta. Ei oikeastaan voi sanoa, että suosittelisi.

📚 Dettmann ja johtamisen taito (Saska Saarikoski)

Henrik Dettmann on koripallovalmentaja, ja siksi suhtauduin kirjaan pienellä ennakkovarauksella: en juurikaan välitä urheiluvertauksista, ja vielä vähemmän minua kiinnostaa koripallo. Epäilin myös koripallomaailman yhteyttä yritysjohtamiseen. Kirja oli kuitenkin varsin mainio, vaikka mitään erityisiä suuria johtamisoppeja juurikin yritysmaailmassa sovellettavaksi siitä ei löytynytkään. Sanoisin, että sopii hyvin luettavaksi sellaiselle, jolla on itsellään jonkinlaista joukkueurheilutaustaa, ja esimerkiksi pukuhuonedynamiikka on tuttua jo valmiiksi. Dettmannin ajatusten lisäksi pidin siitä, miten hyvin kirja on kirjoitettu.

📚 Tekoäly – Matkaopas johtajalle (Antti Merilehto)

Antti Merilehdon kirja väittää olevansa tekoälyn matkaopas johtajalle, mutta ensimmäiset oikeasti johtamiseen liittyvät asiat tulivat puheeksi vasta kirjan viimeisellä kolmanneksella. Johtajakohderyhmän näkökulmasta aika kevyt opus, jonka varsinkin ensimmäinen osio olisi ollut todella rankasti tiivistettävissä. Kuitenkin ihan mukava perusteos tekoälystä kiinnostuneille, ja erityisesti esimerkit olivat hyviä. Tämä olisikin varmasti ollut parempi lukukokemus, jos otsikko ei olisi ohjannut odotuksia harhaan.

Eniten tässä ihmetyttää varauksettoman hehkutuksen määrä, jota kirja on saanut osakseen – oma teoriani on, että Antti on niin tavattoman hurmaava ja mukava henkilö, että kukaan ei halua sanoa poikkipuolista sanaa hänen kirjastaan. Sama toistuu oikeastaan kaikkien keskinkertaisten bisneskirjojen kohdalla ainakin Suomessa. Itse en ole häntä tavannut, joten olen kaiken tällaisen yläpuolella arvioineni. ;-)

📚 Originals: How Non-Conformists Move the World (Adam M. Grant)

Adam Grant oli keynote-puhujana vuoden 2017 Nordic Business Forumissa, ja pidin kovasti hänen puheenvuorostaan siellä. Pettymys olikin melkoinen, kun otin hänen kirjansa lukuun: suurin osa kirjan asioista oli sanasta sanaan samoja, joita Adam toisteli puheenvuorossaan NBForumissa, mutta huonosti kirjoitettuna. En voinut välttyä ajattelemasta, että Adam selkeästi on parempi puhuja kuin kirjoittaja. Lisäksi kirjassa oli valtavasti turhaa täytettä ja liirumlaarumia. En voi suositella.

📚 Bulkista brändiksi: Käsikirja kasvuun ja kannattavuuten (Ossi Ahto, Anja Kahri, Tuomas Kahri, Marco Mäkinen)

Bulkista brändiksi on erinomainen markkinoinnin kirja kaikille, jotka ovat tekemisissä markkinoinnin, myynnin sekä näiden johtamisen kanssa. Lisäksi siitä olisi huomattavaa hyötyä esimerkiksi talousjohtajille, jonka lisäksi toivoisin, että sen lukisivat kaikki tämän maan toimitusjohtajat. Kirjassa on sopivassa suhteessa strategisen markkinoinnin teoriaa sekä esimerkkejä käytännön toteutuksista. 10/10.

📚 What the Most Successful People Do Before Breakfast (Laura Vanderkam)

Käsittämättömän surkea esitys, älkää tuhlatko tähän aikaanne. Huoh.

📚  Väkevä elämä: Viisaampi mieli, vahvempi keho (Joni Jaakkola)

Joni Jaakkolan Väkevä elämä -kirja ei oikeastaan ole johtamis- eikä edes työelämäkirja, mutta sen pitäisi olla. Joni käsittelee kirjassa ns. hyvää elämää (tai ilmeisestikin väkevää), joka syntyy mielen ja kehon terveyden tasapainosta, sekä elämän prioriteeteista. Kirjassa käsitellään ravintoa, unta, treeniä sekä näiden vaikutusta arjen jaksamiseen. Pitäisi siis todellakin olla pakollinen oppikirja kaikille, jotka ovat työelämässä ja joutuvat joskus painiskelemaan stressin ja väsymyksen kanssa. 100+.

📚  Aki Hintsa: Voittamisen anatomia (Oskari Saari)

Voittamisen anatomia menee samaan kategoriaan Jonin kirjan kanssa – ydinviesti on käytännössä täsmälleen sama, mutta sitä lähestytään enemmän lääketieteellisestä näkökulmasta. Toisaalta kirja on hyvin saman tyyppinen Henrik Dettmannin kirjan kanssa, sillä mukana on paljon tarinoita Formula 1 -maailmasta. Hintsan kirjassa tosin ei haittaa, vaikkei olisikaan formuloista kiinnostunut, sillä kirja on täydellisen hyvin kirjoitettu. 100++, haluaisin että tämä olisi pakollinen kirja esim. kaikille opiskelijoille ennen, kuin he siirtyvät työelämään.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply