Jodelin työnhakukanavalla kyseltiin hiljattain vinkkejä siihen, miten hyvä työhakemus tehdään. Tässä ajatuksiani aiheen ympäriltä, sekä tärkeimmät vinkkini lyhyesti. ⬇️
Yleisin ja pahin virhe työhakemuksissa on, että työhakemus ei vastaa millään lailla työpaikkailmoitukseen. Tämä on erityisen tyypillistä, kun kyseessä on selkeästi geneerinen copy-paste -hakemus, jolla haetaan sokkona useita eri työpaikkoja. Rekrytoija myös tunnistaa tällaiset välittömästi.
Toisiksi yleisin virhe on, että hakemus on silkkaa jaarittelua hakijan menneisyydestä (kuten aiemmista työtehtävistä ja saavutuksista), vaikka tarkoitus olisi kertoa siitä, miksi hakija pitäisi palkata juuri tähän uuteen tehtävään (joka sijaitsee tulevaisuudessa). Myös tämä on usein sukua copy-paste -hakemukselle, sillä tällaiset ”peruslätinät” on helppo kopioida hakemuksesta toiseen sellaisinaan.
Hyvä työhakemus on kohdennettu, persoonallinen, informatiivinen sekä mielenkiintoinen
💡 Älä käytä vanhaa työhakemuspohjaa, vaan tee aina kokonaan uusi hakemus sitä kyseistä paikkaa varten, jota olet sillä kertaa hakemassa. Näin varmistat, että hakemuksesta tulee räätälöity ja kohdennettu, ja vastaat varmasti kaikkeen siihen, mitä ilmoituksessa sanotaan. Tämä tietysti vaatii aina paljon enemmän vaivaa, mutta totuus on, että moniin ilmoituksiin vastaa valtava määrä hakijoita. Joukosta erottuakseen on usein syytä käyttää kaikki käytettävissä olevat keinot, työlästä tai ei.
💡 Hyvä nyrkkisääntö on, että CV kertoo menneisyydestä, hakemuskirje tulevaisuudesta. Älä tuhlaa tilaa luettelemalla samoja asioita molemmissa, sillä rekrytoija käyttää vain tietyn määrän aikaa yhden hakemuksen katsomiseen – käytä se hyvin! Voit kertoa hakemuksessa esimerkiksi näkemyksiäsi siitä, miten tehtävää pitäisi mielestäsi hoitaa, ja perustele miksi juuri sinä olisit hyvä valinta kyseiseen työhön.
- ESIMERKKI: Ajatellaan, että olet hakemassa töitä sisältömarkkinoijana. Hakemuksessa voisit kertoa esimerkiksi näkemyksiäsi brändin linkittymisestä sisältöihin, sisältömarkkinoinnin vaikutuksesta myyntiin, miten itse ohjaisit yritystä oikeaan suuntaan (ja miksi), sekä minkälaisia onnistumisen mittareita työlle voisi tai kannattaisi mielestäsi asettaa (ja millä perusteella). Näin olisit todennäköisesti tehnyt jo paljon enemmän, kuin 90 % muista hakijoista. Lisää mukaan vielä kevyt auditointi hakevan yrityksen nykyisistä sisällöistä, ja haastattelukutsu on käytännössä varma.
💡 Mukauta aina hakemuksen kieli ja tyyli kohdeyrityksen mukaan. On ihan eri asia hakea töitä Varustelekasta kuin asianajotoimistosta, ja työpaikkailmoitus antaa usein vinkkejä siitä, minkälaisella viestillä kannattaa lähteä liikenteeseen. Katso esimerkiksi tämä Varustelekan ilmoitus toimitusketjujohtajan työpaikasta tammikuulta 2019, ja vertaa sitä mihin tahansa Verohallinnon ilmoitukseen. On päivänselvää, että näihin hommiin ei haeta samalla tavalla. Työpaikkailmoitus kertoo aina myös yrityksen kulttuurista, ja hakemus on yksi keino arvioida hakijan sopivuutta osaksi sitä.
💡 Käytä luovuutta, ja uskalla näyttää myös persoonaa: lisää mukaan video, portfolio, piirustus tai runo – mikä ikinä tuntuukaan oikealta. Tämä voi myös olla keino osoittaa, että olet todella perehtynyt yritykseen ennalta.
- ESIMERKKI: Rekrytoin muutama vuosi sitten videotuottajaa, ja mieleeni on jäänyt yksi tietty hakemus, jossa hakija muutti koiransa hakuvideolla munakoisoksi. Tämä oli samaan aikaan osoitus 1) editointitaidosta (jota työssä vaadittiin), 2) kyvystä heittäytyä (jota ilmoituksessa painotettiin), sekä 3) tutustumisesta kohdeyritykseen: meillä oli juuri ollut Instagramissa kuvasarja, jossa munakoiso seikkaili ympäri toimistoamme.
💡 Pyydä ystävää/kollegaa/vanhempaa/sukulaista/kylänmiestä katsomaan hakemus läpi ennen lähettämistä. Korjaa tarvittaessa palautteen perusteella, sekä varmista lopuksi vielä, että korjaat kaikki mahdolliset kirjoitus- ja ajatusvirheet. (Läheskään kaikissa työpaikoissa virheettömällä kirjoitustaidolla ei ole tuon taivaallista merkitystä, mutta kirjoitusvirheet työhakemuksessa viestivät aina tavalla tai toisella huolimattomuudesta. Tee siis itsellesi palvelus, ja korjaa ne pois.)
@sarrrrba 5 vinkkiä hyvän työhakemuksen kirjoittamiseen 👁👄👁 ##työelämä ##työnhaku ##työhakemus ##rekrytointi ##duunit ##työnhakija ##vinkit
♬ original sound – sarrrrba
TL;DR
- Älä käytä työhakemuspohjaa, vaan tee aina kokonaan uusi, räätälöity hakemus. Kohdista hakemus työpaikkailmoituksen perusteella.
- Älä luettele mitä olet tehnyt aiemmin, vaan perustele miksi juuri sinut kannattaisi palkata.
- Kerro näkemyksiäsi siitä, miten tehtävää pitäisi mielestäsi hoitaa. Voit kertoa myös mihin ala on mielestäsi menossa, ja miten se vaikuttaisi työskentelyysi kyseisessä roolissa.
- Näytä oma persoonasi, älä yritä tehdä jonkun muun muottiin sopivaa! ❤️
- Pyydä hakemukselle toiset silmät, ja tarkista & korjaa lopuksi mahdolliset kirjoitusvirheet.